Missen is een mooi cadeau

Gepubliceerd op 21 april 2023 om 11:59

Iets of iemand missen, soms kan het je zo aanvliegen. Wat ooit was is niet meer. En wat er nu wel is, is niet wat het ooit was. Het leven is altijd in beweging. Ook als het leven voor jou even stilstaat. Missen is daar onderdeel van. Het kan zijn dat missen dagelijks op jouw voorgrond staat. Het kan zijn dat je soms ineens overvallen wordt door het gevoel van missen. Het kan zijn dat missen (onbewust) altijd op de achtergrond bij je aanwezig is.

 

Missen is geen fijn gevoel. Missen is een vorm van liefde dat zich uit in verdriet en het gevoel van het ontbreken van iets of iemand. Dat gevoel van ontbreken geeft een 'leeg' gevoel. Maar ben je dan werkelijk leeg? Kan je missen uit je leven bannen en het missen? Is er een manier om missen te omzeilen?

Missen is niet leuk

Je bent hier gekomen als baby, als mens. Met de intentie om jouw pad te volgen. En op dat pad leer je om te gaan met missen. Het is niet per definitie slecht om iets of iemand te missen. In tegendeel, het is een liefdevolle herinnering aan iets fijns. Iets wat je dierbaar is en iets wat je nu even niet ervaart. Want daar gaat het missen om. Voor je idee mist er iets wat er eerst wel was. Ga mee met dit gevoel. Ervaar het verdriet. Zet het niet weg of vervang het door iets anders. Laat het er zijn en geef het de ruimte en de aandacht die het van je vraagt.

 

Het is voor iedereen anders hoelang of hoe je dit gevoel ervaart. In de basis is het een oncomfortabel gevoel dat iedereen in eerste instantie wegdrukt. Juist omdat het pijn doet. Juist omdat het je geen fijn gevoel geeft. Hoe harder je het wegzet of hoe sterker je er tegenin gaat. Het verdwijnt nooit. Het zal altijd en geduldig op je wachten. Jij hebt altijd een keuze. Elke keuze is juist.

Missen kun je leren

Na het ervaren van het gevoel komt er vanzelf een moment dat je weer ademruimte krijgt. Een keer, of meerdere keren, diep zuchten helpt om te kalmeren. Om weer vaste grond onder je voeten te voelen. Weer een soort van aanwezig te zijn. En als je denkt dat je er dan bent, dan volgt de vraag en de uitnodiging: wat mis ik eigenlijk? Is het de persoon, is het het ding? Wat voor een gevoel gaf het mij, wat deed dat moment met mij en hoe stond ik er zelf in op dat moment? Als ik het moment opnieuw zal beleven, ervaar ik dan hetzelfde?

 

Bewustwording en jezelf deze vragen stellen helpt je om met missen om te leren gaan. Om je te realiseren dat het oncomfortabele gevoel van missen er niet is om je klein te maken en te houden. Missen is er om jou te laten groeien. In jouw eigen kracht te laten staan. Jouw licht te laten schijnen en stralen als nooit tevoren.

Missen is een cadeau van liefde

Missen is geen drempel, het is je kracht en je bron om volop te leven. Het zet je tijdelijk even stil, het vraagt om jouw aandacht en wil gezien worden. Zodat het je kan helpen om anderen daarmee te helpen. Dat is de kracht en de inspiratie van missen. En jouw schakel om met jezelf en daarmee met anderen te verbinden. Missen is heel mooi als je dit wilt. Een cadeau om meer uit jezelf te halen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.